Το φθινόπωρο, δεν πέφτουν μόνο τα φύλλα από τα δένδρα, πέφτουν και τα μαλλιά από το κεφάλι μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρέπει να ανησυχήσουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τις τρίχες στο κεφάλι μας;

Η πλούσια κώμη είναι σύμβολο υγείας, ομορφιάς και σεξαπίλ. Γι’ αυτό και κάθε φορά που μας μένουν τα μαλλιά στο… χέρι, ο εφιάλτης της τριχόπτωσης ορθώνεται μπροστά μας. Δεν χρειάζεται όμως πανικός.

Το φαινόμενο της τριχόπτωσης που παρατηρείται ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι παροδικό –διαρκεί περίπου δύο μήνες- και πλήρως αναστρέψιμο. Σε καθημερινή βάση, πέφτουν από το κεφάλι μας περίπου 50- 100 τρίχες την ημέρα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο και για αυτό φαίνεται να ευθύνεται η αλλαγή στα επίπεδα κάποιων ορμονών, όπως η προλακτίνη και η μελατονίνη, λόγω της διακύμανσης στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Τους θερινούς μήνες, που η διάρκεια της ηλιοφάνειας αυξάνεται, παρατηρείται παράταση της διάρκειας ζωής της τρίχας, η οποία αντιστρέφεται με τη μείωση της διάρκειας της ηλιοφάνειας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, η φθινοπωρινή τριχόπτωση παρατηρείται κυρίως σε άτομα με προδιάθεση, λόγω του οξειδωτικού στρες που προκαλεί η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο τριχωτό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Άλλοι παράγοντες που «πυροδοτούν» την παροδική τριχόπτωση είναι κάποιες διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η εμμηνόπαυση, ορισμένα φάρμακα (όπως π.χ. τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά και κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής), το πολύ στρες, η κούραση, κάποιες σοβαρές αναιμίες, αλλά και οι «σκληρές», στερητικές δίαιτες, που οδηγούν σε ανεπάρκεια πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών.

Πρόληψη

Επειδή όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οι ειδικοί συστήνουν σε άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης:

•          Να ακολουθούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Μια κακή διατροφή, πλούσια σε ζωικά λίπη και φτωχή σε υδατάνθρακες και σίδηρο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των μαλλιών.

Τροφές –συμμάχους για την καλή υγεία των μαλλιών αποτελούν ο σολομός, τα αυγά και τα φασόλια. Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού, της «βάσης» για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας.

Τα φασόλια (κυρίως τα μαυρομάτικα και τα κόκκινα φασόλια) παρέχουν σημαντικές ποσότητες αμινοξέων που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των μαλλιών, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Τα αυγά, τέλος, αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για τα μαλλιά, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιοτίνη και βιταμίνη Β12.

•          Να λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της υγείας των μαλλιών, που να περιέχει σίδηρο, βιταμίνες A, C, B6, B12, αμινοξέα (κυστίνη, προλίνη, λυσίνη και μεθιονίνη), ιχνοστοιχεία και φυλλικό οξύ.

•          Να είναι φειδωλοί στη χρήση προϊόντων περιποίησης µαλλιών, που ταλαιπωρούν την τρίχα και προκαλούν τριχόπτωση.

•        Να είναι προσεκτικοί κατά το λούσιμο και το βούρτσισμα των μαλλιών τους. Αν οι χειρισμοί αυτοί γίνουν βίαια, ταλαιπωρούν τα µαλλιά, µε αποτέλεσµα τη σταδιακή τους πτώση. Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι το συχνό λούσιμο βλάπτει το τριχωτό της κεφαλής, δεν έχει βάση.

•          Κατά το στέγνωμα των μαλλιών τους, να μην χρησιμοποιούν καυτό αέρα και να κρατούν το σεσουάρ περίπου 20 εκατοστά μακριά από τριχωτό κεφαλής.

•          Να αποφεύγουν τα χτενίσματα που με τα τραβήγματα τραυματίζουν το τριχωτό της κεφαλής.

•          Να αποφεύγουν την έκθεση των µαλλιών σε ακραίες καιρικές συνθήκες (όπως π.χ. σε έντονο ήλιο). Σε περίπτωση έκθεσης των μαλλιών σας σε πολύ ήλιο, καλό είναι να προστατεύετε το τριχωτό της κεφαλής σας, φορώντας καπέλο.

•          Να κοιμούνται επαρκώς, για τη σωστή συντήρηση και θρέψη των µαλλιών από τον ίδιο τον οργανισµό.

Προσοχή όμως!

Η εποχική τριχόπτωση δεν συνοδεύεται από αλλαγές στην ποιότητα της τρίχας. Αν τα μαλλιά σας γίνουν πιο αδύναμα και πιο λεπτά και σπάνε εύκολα, ίσως να υπάρχει κάποια βαθύτερη αιτία τριχόπτωσης, που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει κανείς, αν η πτώση των τριχών επιμένει για περισσότερους από δύο μήνες. Ενδείκνυται τότε μια επίσκεψη στον δερματολόγο, για να διαπιστωθεί πού οφείλεται το πρόβλημα και να προταθούν λύσεις- αν χρειάζεται. Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική ή να χορηγηθούν συμπληρώματα, που να περιέχουν βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.

in    fb     twitter     pinterest   yt