Τα τελευταία χρόνια ακούμε διαρκώς για ουσίες, τροφές και προϊόντα που σταματούν τον χρόνο και μας κάνουν να φαινόμαστε νεώτεροι.

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: τροφές και διατροφικές συνήθειες, που όχι μόνο δεν βοηθούν την εμφάνισή μας, αλλά αντιθέτως, μας γεμίζουν ρυτίδες και κάνουν την όψη μας θαμπή και κουρασμένη. Ποιες είναι οι τροφές που μας γερνούν; Η απάντηση βρίσκεται στις γραμμές που ακολουθούν.

Τα πάντα στον οργανισμό, από την κατάσταση της επιδερμίδας μας, έως την ποιότητα των οστών μας, εξαρτώνται εν μέρει από αυτά που τρώμε. Έτσι, οι διατροφικές μας συνήθειες καθορίζουν και το πόσο σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις συνέπειες της γήρανσης στον… καθρέφτη μας. Ορισμένες τροφές μάλιστα, είναι σαν να πατούν το κουμπί fast forward στη διαδικασία της γήρανσης! Ας δούμε τις σημαντικότερες από αυτές.
Η ζάχαρη. Η ζάχαρη δεν μας παχαίνει μόνο, μας γερνάει κιόλας, μέσω της διαδικασίας της γλυκοζυλίωσης. Η γλυκοζυλίωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, κατά την οποία η ζάχαρη του αίματος (γλυκόζη) προσκολλάται στις πρωτεΐνες του οργανισμού (αιμοσφαιρίνη, κολλαγόνο), μετατρέποντάς τες, σε μόρια AGES, δηλαδή σε προχωρημένα προϊόντα γλυκοζυλίωσης. Εν συνεχεία, τα μόρια αυτά, οδηγούν σε «καραμελοποίηση» το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Τι σημαίνει καραμελοποίηση; Ότι το κολλαγόνο, υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, μετατρέπεται σε ένα σύνολο από άκαμπτα και εύθραυστα μόρια, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και χαλαρώνει, εμφανίζονται ρυτίδες και υπερχρωματικές κηλίδες από τον ήλιο.
Οι υδατάνθρακες. Ανάλογη δράση με τη ζάχαρη έχουν οι υδατάνθρακες ταχείας καύσης (όπως αυτοί που λαμβάνουμε μέσω της κατανάλωσης γλυκών, λευκού ψωμιού και ζυμαρικών). Αντ’ αυτών, καλό είναι να προτιμούμε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Τα trans λιπαρά. Όπως ακριβώς και η ζάχαρη, έτσι και τα πολλά λιπαρά προσκολλώνται στο κολλαγόνο και το κάνουν άκαμπτο. Επίσης, οι βλαβερές δράσεις των λιπαρών αυτών σε αγγειακό επίπεδο, το γεγονός δηλαδή ότι φράσσουν και σκληραίνουν τις αρτηρίες, αντικατοπρίζεται και στο δέρμα μας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής εξέτασε 4.000 γυναίκες μέσης ηλικίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε αύξηση της πρόσληψης λιπαρών κατά 17 γραμμάρια, συνοδευόταν από την εμφάνιση περισσότερων ρυτίδων στο δέρμα.
Τέλος, τα trans λιπαρά λειτουργούν για τη χρόνια φλεγμονή, όπως ακριβώς η κηροζίνη για τη φωτιά. Η φλεγμονή μας γερνάει από... μέσα, καθώς επηρεάζει το μήκος των τελομερών (των απολήξεων των χρωμοσωμάτων μας), επιταχύνοντας τη γήρανση. Τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από φθορές και καθορίζουν το χρόνο ζωής των κυττάρων. Λειτουργούν περίπου όπως οι πλαστικές καταλήξεις στα κορδόνια των παπουτσιών και θεωρούνται το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού μας.
Οι επεξεργασμένες τροφές. Και σε αυτές είναι παρόντα πολλά μόρια AGES, καθώς πολλές από αυτές έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να παραταθεί ο χρόνος ζωής τους στο ράφι.
Τα επεξεργασμένα κρέατα. Το μπέικον και τα λουκάνικα, περιέχουν θειώδη αλλά και άλλα συντηρητικά, που ευνοούν τη φλεγμονή του δέρματος και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Eπίσης, είναι πλούσια σε αλάτι και μας κάνουν να δείχνουμε πρησμένοι.
Το αλάτι. Το αλάτι αφυδατώνει το σώμα και κάνει το πρόσωπό μας να δείχνει θαμπό, κουρασμένο και άτονο. Σε έρευνα, όπου συμμετείχαν 766 εφήβοι ηλικίας μεταξύ 14 - 18 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι είχαν σημαντικά μικρότερα τελομερή.
Ο καφές. Και ο καφές, λόγω της διουρητικής του δράσης, μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση του οργανισμού, προκαλώντας στην όψη μας τα ίδια αποτελέσματα με το αλάτι.
Το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση, συμβάλλει στην απώλεια του κολλαγόνου και προκαλεί ρυτίδες, οίδημα και ερυθρότητα στο δέρμα.
Eπιπλέον, το αλκοόλ επιβαρύνει το ήπαρ. Η συγκέντρωση τοξινών στο συκώτι μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων στο δέρμα, όπως η ακμή, οι ρυτίδες και η ωχρότητα.
Το λευκό κρασί. Η ένταξή του στη συγκεκριμένη λίστα, δεν συνδέεται με τις επιπτώσεις της κατανάλωσής του στο δέρμα, αλλά στα δόντια. Το λευκό κρασί προκαλεί φθορές στο σμάλτο των δοντιών, αυξάνοντας τις πιθανότητες τα δόντια μας να εμφανίσουν μόνιμους λεκέδες, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την εμφάνισή μας και μας προσθέτει χρόνια.

in    fb     twitter     pinterest   yt